{ font-family: 'Flavors', cursive; }

Tuesday, 12 April 2011

LIHATLAH DENGAN MATA HATI-karya along saya....BAB 2

LIHATLAH DENGAN MATA HATI~bab  2     "Nanti dulu Tok Ki, melihat dengan mata hati? Hati kita ada mata ke Tok Ki?" terpinga-pinga Jannah memikirkan kata-kata Tok Ki nya.
     " Hati kita tiada mata Jannah, tetapi melihat dengan mata hati adalah dengan melihat dengan keimanan dan keinsafan. Maghrib pun dah nak masuk, eloklah Tok Ki jelaskan pada Jannah  di air terjun esok."

     Tok Ki, nenek dan Jannah meninggalkan pangkin setelah puas berbual di bawah pohon rambutan yang rendang. Jannah memang suka berbual dengan Tok Kinya  kerana datuknya banyak sering memberikan bekalan ilmu untuk mengisi rongga hati yang gersang dan tandus.

     Jannah teringat kata-kata Tok Kinya dahulu ketika dia di kebun bersama datuknya membaja cili. " Tanaman perlu dibaja dan disiram dengan air agar membesar dan tumbuh dengan baik. Begitu juga hati kita Jannah,perlu dibaja dan disiram dengan nasihat berguna. Barulah hati tidak mati,'' ucap Tok Ki sambil tangannya ligat menabur baja di sekeliling pokok.

     "Tok Ki hendak ke surau. Jannah solat dengan nenek ya. Jangan lupa tidur awal sebab esok kita hendak ke air terjun," pesan Tok Ki.
    

     "Baiklah Tok Ki, malam ni Jannah tidur awal, esok Jannah nak bangun awal tolong nenek buat sarapan dan bekal ke air terjun.Tak sabar rasanya Jannah nak ke sana melihat dengan mata hati," tokok Jannah. Cucunya ini memang suka bergurau.


     Mereka menuju ke kawasan air terjun dengan menaiki motor. Deruman enjin motor Tok Ki memecah kesunyiaan pagi. Suasana dingin mencengkam hingga ke tulang. Di dalam bakul, berisi bekalan nasi lemak, dan air kopi buatan neneknya buat mengisi perut ketika lapar nanti. Tangan kanan Jannah mengapit dengan erat tikar anyam yang untuk dibuat alas duduk di air terjun.

     Jannah melihat ke kiri dan ke kanan jalan. Pohon-pohon menghijau menyejukkan pandangan matanya. Dia dapati, masih ada kesan embun pada dedaun di pokok yang berada tidak jauh daripada mereka. Sungguh segar mata memandang. Subhanallah! Maha Suci Allah yang menciptakan keindahan.


     Apabila sampai, Tok Ki memilih kawasan air terjun yang sedikit terlindung daripada pandangan orang ramai. Tok Ki membentang tikar di atas tanah dan meletakkan bekalan mereka di atas tanah. Tok Ki menanggalkan selipar agar tikar tidak kotor. Jannah sudah tidak sabar hendak bermain air. Dia pantas meluru ke gigi air."Ingat Jannah banyakkan berzikir di sini. Semua makhluk Allah tidak henti-henti berzikir dan bertasbih kepada Allah. Air, pokok, unggas, serangga, angin semuanya bertasbih kepada Allah. Taat dan patuh," pesan Tok Ki.


     Jannah menganggukkan kepalanya tanda faham. Cepat-cepat dia masuk ke dalam air untuk melepaskan rindunya pada kedinginan air terjun. Tok Ki hanya melihat gelagat Jannah dari jauh. Gelagat Jannah diamatinya puas-puas.


bersambung...............

Hak Cipta Terpelihara
 

No comments:

Post a Comment

~

~